Kaamosmasennus, syysväsymys, talvimasennus, kaamosrasitus… Iso osa meistä tietää kuinka syksyisin ja talvisin valon kadottua väsyttää, nukuttaa, ärsyttää, ruokahalu kasvaa ja mikään ei kiinnosta. Yhden prosentin kohdalla oireet pahenevat kunnon masennukseksi, 10-30 % kärsii lievemmin. Talvimasennuksen yhdeksi syyksi on arveltu sisäisen ja ulkoisen vuorokausirytmin joutumista epätahtiin. Päivän lyhetessä valomäärä ei riitä tahdistamaan vuorokausirytmiä, joka alkaa kulkea sisäisen kellon mukaan eli jätättää.

Parhaana hoitona viisaammat suosittelevat kirkasvalohoitoa tunnin verran 3-5 kertaa viikossa. Jos lampun ostaminen tai sen edessä möllöttäminen tuntuu vieraalta, voi oireita yrittää vähentää itse. Liikuntaa suositellaan harrastettavaksi säästä huolimatta. Raitis ilma tekee aina hyvää, ja sanomattakin lienee selvää, että kun aurinko joskus pikaisesti näyttäytyy, on hyvä syöksyä heti pihalle. Luonnossa liikkuminen ja ympäristön seuraaminen vievät ajatukset pois oman navan ahdistuksesta. Itse olen sopinut kävelylenkistä kahdesti viikossa vanhan työkaverini kanssa. Hommaa on vaikea perua tekosyyn nojalla, kun mukaan on tulossa toinenkin. Samalla saa aina kätevästi päivitettyä kuulumiset.

Unen tarve saattaa talvella olla pari kolme tuntiakin kesää enemmän. Myös ruokahalu voi kasvaa, erityisesti hiilihydraattipitoiset ruuat maistuvat. Säännöllisistä ruokailutottumuksista olisi siis hyvä pitää kiinni, sekä nauttia ravintolisiä, jottei talviahdistuksen ekstrana saa vielä epätoivottuja lisäkiloja. Hedelmien ja kasvisten määrää voi ruokavaliossa lisätä.

Mukavan tekemiseen kannattaa panostaa, jopa aktiivisesti hakeutua. Millaisista asioista sinä tykkäät? Ystävän kanssa elokuviin tai kahville? Puolison kanssa yhdessä kokkaaminen? Kirjojen lukeminen sohvalla peiton alla? Uimahalli- ja saunakeikka? Käsityöt? Pieni itsensä hemmottelu: käynti day spassa, kampaajalla, hierojalla tai uusi neulepaita? Yleisesti ottaen kannattanee hakeutua muiden seuraan: ihmiset ovat voimavara.

Iloiseksi lopuksi voin kertoa, että vaikka osalla ihmisistä kaamosmasennuksen oireet häviävät vanhemmiten, yleensä se kuitenkin voimistuu iän myötä 🙂 Taisteluun yhdessä sitä vastaan!

(Lähteet: terveyskirjasto.fi, hyvaterveys.fi, duodecimlehti.fi, terve.fi)