Pekka Terävä: Huippuravintolassa tehdään pitkää päivää

Ravintoloitsija Pekka Terävä

Pekka Terävä on suomalainen ravintoloitsija, joka on mukana omistamassa ravintola Oloa Pohjois-Esplanadilla Helsingissä. Suomen Gastronomien Seura on valinnut Olon Vuoden ravintolaksi 2009. Olo sai ensimmäisen Michelin-tähtensä vuonna 2011. Tänään Terävä on mukana myös ravintoloissa Gösta ja Emo. Terävä valmistui kokiksi Suomen Joutsenen ravintolakoulusta vuonna 1987 ja on siitä lähtien työskennellyt kokkina, keittiömestarina ja keittiöpäällikkönä lukuisissa ravintoloissa.

Syntyjään turkulainen Pekka Terävä sai arvonimen Kokkien kokki 2014. Hän vei voiton Suomen Gastronomian Akatemian järjestämässä äänestyksessä. Kokkien kokki -tittelin saajaa saavat äänestää toiset kokit, ja äänestyslomakkeet lähetetään noin sadalle suomalaiskokille.

– Alan tunnustukset maistuvat aina hyviltä. Arvostan erityisesti oman ammattikunnan edustajien mielipidettä. Suomalainen ruokakulttuuri on ollut lähellä sydäntäni. Sen eteen pyrin työskentelemään ja kehittämään sitä meidän omista lähtökohdistamme, toteaa Terävä.

Suomalaisen ruokakulttuurin edistäjä

Gastronomisen Akatemian tiedotteessa Terävää luonnehditaan näin: ”Michelin-tähdellä palkittu keittiömestari Pekka Terävä on ravintola Olon suunnannäyttäjä. Hän on määrätietoisesti tehnyt töitä ravintoloitsijana ja keittiömestarina sekä ollut mukana edistämässä suomalaista ruokakulttuuria eri yhteisöissä.”

– Ravintola-ala on muuttunut hurjasti parissakymmenessä vuodessa. Suomalaiset ovat oppineet nauttimaan ja olemaan ravintolassa siinä arvossa, mikä kuuluukin. Nyt osataan helliä itseä, nauttia, nauraa, itkeä ja iloita. Ravintolaelämykseen uskalletaan myös satsata, kertoo Terävä.

– En ole trendien perässä kulkija. En usko hetken tulemisiin vaan kerroksellisuuteen, joka koostuu menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

Pekka Terävälle tämä on elämäntapa. Hän sanoo, että on edelleen uskomattoman nautinnollista, kun joskus ehtii itsekin paistamaan kalaa.

– Ihmisten kiinnostus ruokaan on entisestään lisääntynyt, ja kokemuksilta halutaan yhä enemmän persoonallisuutta, läheisyyttä ja aitouden tunnetta. Niinpä mekin Olossa jatkuvasti mietimme, miten voisimme jakaa oman intohimomme ruokaan ja tehdä yhdessä asioita rennossa ilmapiirissä vieraidemme kanssa, pohtii Terävä.

Kiire vaatii kovaa kuntoa

Intohimoinen ja pitkäjänteinen työ näkyy tuloksissa, mutta vaatii myös veronsa.

– Fyysinen ja psyykkinen kunto pitää olla kohdillaan, kun työpäivät tällä alalla venyvät pitkiksi. Kiire on välillä armoton, ja monta yhtäaikaista tointa tuppaavat viemään miehestä mehut, huokaisee Terävä.

– Vaikka hyvä ruoka on joka päivä läsnä, olen saanut avun BioCare-tuotteista. Niitä käyttämällä olen saanut painoni hallintaan ja jaksan polkea pitkän päivän iltaan ilman uupumista. Suosittelen kaikille.

Pekka Terävä kuuluu BioCare Finland Teamiin. Hän käyttää BioCare-tuotteita. Seuraamme jatkossakin hänen uraansa ja jaksamistaan.