Kuva: Antero Lindell

Golffari Linus Väisänen, 25, aloitti pelaamisen yhdeksänvuotiaana. Se ei ole ehkä tyypillisin urheilulaji, josta suomalainen pikkupoika kiinnostuu, mutta Väisäsen kiinnostukseen vaikutti asuinpaikka.

– Muutimme perheen kanssa Dubaihin vuonna 2008. Siellä isä vei minut kerran nurmelle ja hurahdin lajiin. Parasta oli, kun pelaamaan pääsi ympäri vuoden.

Väisänen harrasti lapsuudessaan paljon: jääkiekkoa, jalkapalloa, tennistä ja koripalloa. Hän kehuukin kaikkien lajien auttaneen golfin pelaamisessa. Niistä on saanut käden ja silmän yhteiskoordinaatiota, tunteen siitä, miten keho liikkuu, sekä muutenkin tuntemusta oman kropan toimintaan. Kaikki lajit ovat myös antaneet halun parantaa koko ajan ja treenata lisää. Väisäsen mukaan on tärkeää harrastaa nuorena erilaisia lajeja.

Henkinen puoli on golfissakin tärkeää. Väisäsen mukaan huipputasolla on kaikilla pelaajilla kykyjä, ja jokainen voi teoriassa voittaa kisan. Mutta se, miten jokainen käsittelee paineensa, on tärkeä asia.

– Jenkeissä opiskellessa meillä oli henkistä valmennusta opetussuunnitelmassa. Suomessa olen käynyt keskusteluja mentaalivalmentajan kanssa.

Lajissa kuin lajissa on oltava voitontahtoinen, jos toivoo menestystä. Golfissa on Väisäsen mukaan se hyvä puoli, että pelejä tulee joka viikko lisää. Jos joku viikko ei peli kulje, siitä pitää oppia ja katsoa mitä voisi parantaa seuraavalle viikolle.

– On hieno juttu, että yksi hyvä peliviikko voi muuttaa kaiken. Se on eräs asia, jossa olen itse kasvanut vuosien varrella. Ymmärrän, ettei yksi huono kilpailu tai jakso merkkaa, kunhan peli itsessään menee vuosi vuodelta eteen päin.

Golfaajan kunnon ylläpito on Linus Väisäsellä pääasiassa kehon huoltoa. Hän venyttelee ja tekee kuminauhoilla pientä jumppaa. Kisaviikoilla on tärkeää pitää kropassa pientä jännitystä, ettei tulisi loukkaantumisia ja pystyy suorittamaan kisojen aikana. Kausi on myös pitkä, se pitää jaksaa loppuun asti. Golf on laji, jossa matkustetaan paljon, se vie energiaa.

Pitkä kausi aiheuttaa myös sen, että Väisänen katsoo tarkkaan mitä syö. Hän kertoo heti huomaavansa kehossaan, jos on tullut syötyä huonommin. Väisänen tykkää laittaa itse ruokansa, jolloin tietää tarkkaan, mitä laittaa suustaan alas. BioCaren Endurance proteiinit ovat aina mukana treenikassissa, josta mies nappaa pillerit ennen ja jälkeen treenin. Bravuurinsa keittiössä Linus Väisänen kertoo olevan risoton, jota ei tehdä ohjeiden mukaan, vaan omalla reseptillä. Herkkupäivänä saattaa mennä pussillinen pistaasipähkinöitä.