(Kuva: Marko Yrjövuoresta kertovan kirjan kansi)

Fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori teki vuosia töitä NHL-seura Los Angeles Kingsissä ja NBA-seura Los Angeles Lakersissa. Nyttemmin mies on palannut Suomeen ja työskentelee muun muassa Susijengin kanssa. Lisäravinteita hän nähnyt uransa aikana paljon. Niiden tärkeimpänä ominaisuutena hän näkee palautumisen nopeuttamisen.

Yrjövuoren ensikosketus lisäravinteisiin olivat tavalliset vitamiinivalmisteet vuosia sitten, jolloin hän harrasti itse yleisurheilua. Vasta aloittaessaan voimaharjoittelun, mukaan kuvioihin tulivat esimerkiksi proteiinituotteet. Alussa mentiin suositusten ja makujen perässä, nykyään Yrjövuori pysyy ajan hermolla seuraamalla viimeisimpiä tutkimustuloksia, jotta voi suositella asiakkailleen parhaat tuotteet. Neuvoja hän kysyy tarvittaessa myös ravintoterapeutilta.

– Hyvä lisäravinne on puhdas ja luonnonmukainen. Myös maku ratkaisee, mutta siinä ei saa olla keinotekoisia makeutusaineita, Yrjövuori sanoo.

Lisäravinnemarkkinat ovat hyvin kirjavat, mutta Yrjövuori uskoo urheilijoiden ja muiden kovaa liikkuvien olevan melko hyvin perillä asioista. Mukaan mahtuu tietysti kaikenlaisia tuotteita, mutta perustuotteet eivät paljon eroa toisistaan sisällöllisesti. Yrjövuoren mukaan muotitrendien vaikutus on kuitenkin nykyään suuri, eikä se ole välttämättä oikea tapa lähestyä omaa lisäravinnetarvettaan. Mihin huippu-urheilijat sitten tarvitsevat lisäravinteita, he kun yleensä ovat hyvin perillä myös kunnon syömisen merkityksestä?

– Palautumiseen, vastaa Yrjövuori epäröimättä. – Lajissa kuin lajissa kaudet ovat pitkiä ja pelejä on paljon. Tällöin erot suorituksissa voivat olla isojakin. Parhaiten pärjäävät ne, jotka palautuvat nopeiten kovista treeneistä ja isoista pelimääristä.

Yrjövuoren oma harjoittelu ei ole enää sillä tasolla, että mies tarvitsisi suorituskyvyn tai palautumisen parantavia tuotteita. Aurinkoa ei Suomessa kuitenkaan saa liikaa, ja ruoka on aika vähäkuituista, joten D-vitamiinit ja kuituvalmisteet kuuluvat miehen omaan lisäravinnelistaan nykyään. Lisäksi mies nappaa omega kolmoset purkista. Yrjövuori on myös luonnollisesti terveellisen ruuan puolestapuhuja.

– Sunnuntaihölkkääjän ja paljon liikkuvien lasten ja nuorten pitäisi saada kaikki tarvitsemansa aineet terveellisestä ruuasta, jota syödään säännöllisesti. Tosin monet nuoret eivät syö kouluruokaa ja monen lapsiperheen illalliset ovat tv-dinnereitä. Monen aikuisenkin olisi hyvä tarkastaa omat ruokailutottumuksensa.

BioCaren tuotteisiin Marko Yrjövuori tutustui noin vuosi sitten.

– Vakuutuin tuotteiden puhtaudesta ja helppokäyttöisyydestä. Proteiinijuomajauheet on helppo sekoittaa vaikka minkä joukkoon tai ihan vaan veteen. Tuote on helppo nauttia, ja sen makeutusaineet tulevat oikeista marjoista ja hedelmistä. Se myös imeytyy tosi nopeasti, jolloin sitä voi käyttää jo suorituksen aikana. BioCaren lohiproteiini on selkeästi auttanut asiakkaitani palautumisessa. Näiden tuotteiden takana voin seistä.