Saatan välillä olla epäluuloinen uusia ruokalajeja kohtaan. Isä kertoi kuinka jo kolmekuisena pidin suuta tiukasti kiinni ja maistelin sinne laitettua syötävää ennen kuin tein päätökseni siitä, voiko kyseistä ainetta syödä enemmänkin. Olen etsinyt proteiinin korvaajaa lihalle, jota syön harvoin, ja selatessani netin ruokasivuja törmäsin linssikeiton ohjeeseen. Linssejä olen aina pitänyt jotenkin pro kasvissyöjien ruokalajina, kunnes rohkenin tänä syksynä kokeilla niitä.

Linssithän sisältävät paljon hyvää proteiinia (23-25g/100g) ja kuitua (9-11g/100g), sekä paljon erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita kuten B-vitamiineja, foolihappoa, kaliumia, rautaa (7-9g/100g), kuparia ja sinkkiä, mutta vain niukasti rasvaa (1-2,4g/100g). Melkoinen terveyspommi siis.

Ja kuinkas kävikään? Tämä keitto jäi säännölliseksi ruokalajiksi tähän perheeseen.

Linssikeitto, 6 annosta

2 rkl voita

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

2 tl kurkumajauhetta

1 tl inkiväärijauhetta

1/2 tl chilimaustetta
1/2 tl savupaprikajauhetta

1 rkl suolaa

400 g tomaattimurskaa

400 g kirsikkatomaatteja tölkissä

1,2 l vettä

3 dl punaisia linssejä kuivana

2 dl kermaa

1. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja laita ne mausteiden ja voin kanssa kattilaan.
2. Kuullota kevyesti miedolla lämmöllä, mutta älä päästä raaka-aineita ruskistumaan.
3. Lisää joukkoon vesi ja tomaattimurskat. Anna kiehua muutama minuutti.
4. Huuhdo linssit huolellisesti siivilässä kylmällä vedellä ja lisää keittoon.
5. Anna keiton kiehua 30 minuuttia ja lisää joukkoon kerma.
6. Anna hautua 5-10 minuuttia kannen alla ennen tarjoilua.
7. Jos kirsikkatomaatit tuntuvat liian isoilta könteiltä keitossa, murskaa niitä vähän esimerkiksi perunasurvimella.

P.S. Jos keitto tuntuu valjulta, lisää suolaa.

Vinkit: jolie.fi, keventäjät.fi