Kollageeni on proteiini – liima – joka sitoo kehosi yhteen. Ilman sitä vartalosi ei voisi yhdistää kaikkia osasiaan. Se on hiusten ja kynsien, sekä nivelsiteiden ja sidekudosten päärakennusaine. Tarkemmin sanottuna se on vastuussa ihosi kimmoisuudesta ja muodostaa pääosan verinahasta. Kun menetät kollageenia, menetät myös kiinteyttä ja kimmoisuutta. Myös jänteesi ja nivelsiteesi tulevat vähemmän joustaviksi ja menettävät notkeuttaan.

Ihmiset alkavat menettää kollageenia noin 25-vuotiaina, ja se kiihtyy 35 vuoden jälkeen. Kun kollageeni vähenee, epiteelirakenteet heikkenevät, iho tulee ohuemmaksi, hiuksesi eivät ole yhtä vahvat, ja ryppyjä ja roikkumista alkaa ilmaantua. Koska kollageeni vaikuttaa merkittävästi ihon täyteläisyyteen ja kimmoisuuteen, sen hupeneminen saa ihon veltostumaan. Ihon lisäksi kollageeni on tärkeää myös muun muassa luille, jänteille ja solukalvoille, hiuksille ja kynsille. Erityisen hyödyllinen kollageeni on raskausaikana, jolloin sidekudoksilta vaaditaan äärimmäistä venymistä. 

Kollageenitutkimuksessa koehenkilöiden ihon kosteuspitoisuus kasvoi selvästi koejakson aikana. Kosteus säilyi iholla vielä viikon siitä, kun valmisteen syöminen oli lopetettu. Myös ihon kimmoisuus lisääntyi ja karheus vähentyi.

Voit itse vaikuttaa kehosi kollageenimäärään ikääntymisestä huolimatta. Auringolle altistuminen, tupakointi, saasteet, myrkyt, stressi ja liiallinen fyysinen treenaaminen lisäävät vapaiden radikaalien tuotantoa, jotka voivat tuhota olemassaolevat kollageenivarastosi.

Onneksi voimme saada kehollemme lisää kollageenia nauttimalla sitä ravintolisänä. Tuommekin nyt markkinoille uutuustuotteen, KALSIUM+KOLLAGEENIN, hyvinvointisi tueksi. Tutustu tuotteeseen tästä.

Lähteet: kauneusjaterveys.fi, askelterveyteen.com, draxe.com, leeniviio.com