(Kuva: FinisherPix)

Triathlonisti Lassi Tuominen, 23, tajusi löytäneensä oman lajinsa, kun huomasi, ettei ole mikään ongelma herätä treenaamaan sunnuntai-aamuna kello viisi.

Tuominen kertoo olevansa todella kilpailuhenkinen: kun harjoitellaan ja kilpaillaan, se tehdään joko sataprosenttisesti tai ei ollenkaan. Hän ei saa mielihyvää ja fiilistä, ellei puske täysillä kohti äärirajoja. Triathlonissa mies hakee rajojaan, joita ei ole omien sanojensa mukaan vielä löytänyt.

– Se lajissa kiehtoo eniten, että koska ne omat rajat löytyvät. Vielä ei olla lähimaillakaan, kehityn koko ajan ja harjoittelun mielekkyys on säilynyt.

Tuominen on pelannut pesäpalloa koko ikänsä, viimeksi SM-tasolla kesällä 2014. Nuorempana hän ui kilpaa, ja maantiepyörä ilmestyi elämään vaihto-oppilasvuoden jälkeen 2012. Näin oli luotu pohjat triathlonin kolmelle lajille: juoksulle, uinnille ja maantiepyöräilylle. Tuomisen isä asui aikaisemmin Yhdysvalloissa, ja tutustui siellä triathloniin, josta vinkkasi pojalleen.

– Isä heitti vähän läpällä, että kokeile tätä. Ajattelin ensin, että kuulostaa vähän hullujen touhulta, mutta ajatus jäi hautuumaan. Opiskelin silloin Tukholmassa kauppakorkeassa, ja jotain urheilua piti alkaa harrastaa, kun pesäpallo jäi Suomeen.

Lopulta kaikki kävi tosi nopeasti. Tuominen laittoi ilmoittautumispaperit Ironman-kisaan Ruotsissa, ja puolessa tunnissa oli homma selvä. Ensimmäinen talvi meni hiukan katsellessa hänen liityttyään paikalliseen triathlonseuraan, mutta hyvin nopeasti kävi selväksi, että tämä on se laji, johon nyt panostetaan täysillä. Viime vuonna Tuominen pääsi jo Suomen maajoukkueeseen.

Tämän vuoden pääkilpailut ovat EM-kisat heinäkuussa ja SM-kisat elokuussa, sekä jo kesäkuussa kisattu Ironman 70.3 -kilpailu, jossa Tuominen voitti oman ikäluokkansa ryhmän. Mies on noussut hyvin nopeasti lajin kärkeen Suomessa, monet fysioterapeutitkin ovat sanoneet, että nyt on kyse varsinaisesta lahjakkuudesta, kun kehitys on ollut näin huimaa.

Tällä hetkellä Tuomisen päämatka on lajin puolikas (21 km juoksu, 90 km pyöräily ja 1,9 km uinti). Se sopii hyvin nuorelle henkilölle, koska kuten Tuominen sanoo ”nopeutta ei tule iän mukana lisää”. Puolimatkassa kestävyys ja nopeus ovat nuorelle miehelle kohdillaan. Iän karttuessa päämatkaksi tulee todennäköisesti täysi triathlon (maratonjuoksu, 180 km pyöräily ja 3,8 km uinti).

Kolmesta lajista pyöräily on Lassi Tuomisen ehdoton suosikki.

– Siinä ehkä vauhdin huuma on se paras. Saa vapauttavan fiiliksen, kun pyöräilee täysillä. Pyöräily on myös minulle vahvin lajeista, välillä keskityn siihen helposti liikaakin, ja sen harjoittelemista pitää rajoittaa.

Tavallisena harjoitusviikkona Tuominen pyöräilee 7-8 tuntia, juoksee 4-5 tuntia ja ui 3-4 tuntia. Päälle tulevat vielä kuntosaliharjoitteet. Suurimmaksi lajin henkisen puolen haasteeksi mies mainitsee yllättäen harjoitukset, eikä kilpailuja; triathlonissa kun harjoitellaan yksin. Pään pitää olla kunnossa, jotta jaksaa ja pystyy saamaan itsestään irti vaadittavat harjoitusmäärät joka päivä ja viikko päästäkseen huipulle – ja pysyäkseen siellä.

Myös ravinnon merkitys on lajissa kilpailevalle valtava. Tuominenkin on viilannut ruokavaliotaan.

– Olen lisännyt paljon erilaisia kasviksia lautaselleni. Olen sitä myöden saanut tosi paljon enemmän energiaa, ja olo on vireämpi. Ennen en osannut haastaa ruuan merkitystä, mutta nyt olen huomannut, että ruualla ja lisäravinteilla on valtava merkitys suoritukseen ja palautumiseen.

BioCaren tuotteita Tuominen on käyttänyt yli vuoden.

– Olin todella skeptinen alkaessani käyttää lohiproteiinia. Sitten ensimmäinen ilmiö, jonka huomasin oli se, että kun iltaisin pyöräilin kesätyöpaikalta kotiin 20 kilometriä, niin seuraavana aamuna jalkalihakset eivät olleet enää kipeät. Sitten aloin syödä niitä treenien jälkeen, ja huomasin, että kaikki palautuminen oli aivan eri luokkaa. En ollut tajunnut, millaisia eroja palkkareilla on. BioCaren tuotteilla saan hirveän ison edun, kun jalat ovat aamuisin ihan freesit.

Jatkossa Lassi Tuominen harjoittelee Englannissa. Tukholman kauppakorkeasta keväällä saadut kandin paperit saavat syksyllä jatkoa Bournemouthissa alkavista maisteriopinnoista.

– Oli pakko löytää opiskelupaikka, jossa voi myös harjoitella. Pyöräilylle ja juoksulle on Englannissa aika paljon paremmat harjoitusolosuhteet talvella kuin Suomessa. Tykkään opiskelun ja urheilun yhdistämisestä, ne haastavat sopivasti eri osia kropasta; on kivaa kun saa rääkätä vuorotellen päätä ja kehoa. Mutta vielä en ajattele syksyä, ensin keskityn kesän pääkisoihin triathlonissa.

Seuraavassa blogikirjoituksessamme Lassi Tuominen kertoo itse kesän kilpailuistaan ja niihin valmistautumisesta.