Kala-allergia on usein elinikäinen ja yksilöllinen. Joskus kaikki kalalajit aiheuttavat selviä allergiaoireita ja kaikkea kalaa on vältettävä. Kalalajien allergeenisuudessa on kuitenkin eroja: esimerkiksi 90 % turska-allergisista sietää tonnikalaa ja 50 % lohta. Kalan kypsentäminen ei yleensä vaikuta allergeeneihin. Oireet voivat olla pahimmillaan hengenvaarallisia.

Arvioiden mukaan erilaisista ruoka-allergioista kärsii 10–15 % alle kouluikäisistä, 5-10 % peruskoululaisista ja noin 3-5 % aikuisista. Kala-allergian oireita voivat ovat muun muassa ripuli, oksentelu, kivut, pahoinvointi, kutina, punotus ja ihottuma. Hengenahdistus ja kurkun kutina ovat myös hyvin yleisiä. Koko elimistön allerginen reaktio eli anafylaksia on myös mahdollinen. Joskus pelkkä kalan käsittely voi laukaista reaktion.

Iho-oireet kehittyvät yleensä nopeasti – muutamassa minuutissa tai viimeistään parissa tunnissa – ja näihin kuuluvat muun muassa nokkosihottuma ja ihon punoitus. Muistan tapauksen opiskeluajoilta, jolloin kämppikseni oli paistanut lohta, ja hänen kala-allerginen poikaystävänsä tuli yllättäen käymään. Raukkaparan naama, kaula ja niska muuttuivat pelkästä kalan hajusta kirkkaan punaisiksi. Ruuansulatuskanavan oireet kehittyvät yleensä tuntien tai päivien kuluessa.

Kala-allergikoilta jäävät tärkeät kalaproteiinit saamatta. Elimistö ei pysty varastoimaan proteiineja samalla tavalla kuin esimerkiksi hiilihydraatteja, joten niitä on saatava tasaisesti. Proteiinit ovat keholle välttämättömiä rakennusaineita. Mitä enemmän allergiat rajoittavat ruokavaliota, sitä tärkeämpää on huolehtia riittävästä ravintoaineiden saannista. Ruoka-allergisilla ruokavaliohoidon tärkein tavoite on taata ravitsemussuositusten mukainen, riittävä energian ja tarvittavien energiaravintoaineiden sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti. BioCaren Body ja Endurance lohiproteiinilisät ovat hypoallergeenisiä, joten ne käyvät myös kala-allergikoille. Tarkista sopivuus lääkäriltäsi ja aloita pienellä annoksella.

Lähteet: evira.fi, kaypahoito.fi, klinik.fi, thl.fi