Kuva: Lisa McWhirter

Vapaaottelija Juho Valamaa myöntää syövänsä vähän miten sattuu ja himoitsevansa suklaata ja sipsejä. (Kukapa EI himoitsisi suklaata ja sipsejä? toim. huom.)

– Yritän syödä säännöllisesti ihan perusruokia. Katson, että proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat ovat kuitenkin kohdillaan. Koitan elää normaalisti, en punnitse annoksia ja syön samoja ruokia ympäri vuoden sekä harjoituskaudella, että ennen otteluja.

Vapaaottelu on toki painoluokkalaji, joten ennen otteluja Valamaa katsoo tarkemmin mitä syö, karsii ylimääräisen ja pienentää annoskokoja. Mitään ihmeellistä hän ei myönnä tekevänsä syömisen suhteen. Ravintoloissakin mies käy, usein lounaalla. Helpottaa aikatauluja, kun kotona ei tarvitse kokkailla kahta kertaa päivässä.

– Jokaisesta ravintolasta saa ruokaa, mitä voi syödä, jopa silloin kun pudottaa painoa. Ei tarvitse syödä neljää lautasellista noutopöydästä.

Valamaa myöntää olevansa kulinaristi, jolle maistuu hyvä ruoka liiankin hyvin. Kuitenkin hän pystyy myös syömään samanlaista ruokaa; aamupalat, lounaat ja päivälliset eivät oleellisesti muutu viikkojen aikana, mutta mies ei kuitenkaan kyllästy niihin. Hän myöntää olevansa laiska kokkaaja, kotona tulee usein syötyä kanaa ja riisiä tai lihaa. Hän ei katso reseptejä valmiiksi, vaan tekee, mitä mieleen tulee.

– Hyvä pihvi maistuu aina. Ja ah, roskaruoka. Varsinkin kun ottelu on hoidettu, käyn hakemassa hampurilaisen, se on varmaa. Normaalit syömiset on suht helppo pitää järjestyksessä, mutta paheeni ovat kuitenkin suklaa ja sipsit, ne ovat aivan liian hyviä ja niistä on vaikea pysyä erossa.

Ravintolisiä vapaaottelija Valamaa käyttää pääasiassa palautumiseen. Kun treenaa kahdesti päivässä, on hyvä saada aamuharjoitusten jälkeen apuja, jotta illan treeneissäkin jaksaa vielä. Proteiini- ja hiilihydraattilisillä pääsee pitkälle, jotta saa kiireessä tarvittavan energiamäärän. BioCaren Endurance proteiineja mies on syönyt nyt muutaman kuukauden, ja kertoo olevansa niihin tyytyväinen.

Isojen harjoitusmäärien vuoksi Valamaa ei paljon ehdi muuta puuhailla. Vaellushommat ja luonnossa liikkuminen ovat miehen somekanavia seuraaville tuttu juttu. Harjoituskaudella Instagramissa on usein kuvia Valamaasta ja kaverin koirasta metsälenkillä.

– Luonnossa liikkuminen on irtiotto arjesta. Onhan siinäkin kyse fyysisestä rasituksesta, mutta se on kuitenkin täysin erilaista. Tykkään leirin rakentamisesta ja nuotion tekemisestä.

Luonnon helmassa on myös hyvä ladata akkuja. Vapaaottelussa on suurelta osin kyse henkisestä kantista. Valamaan mukaan kuka tahansa voi treenata kovaa, mutta usein ottelut ratkeavat kuitenkin siihen kumpi on henkisesti vahvempi ja enemmän läsnä. Otteluita voi hävitä, vaikka olisi taidollisesti vahvempi, jos pää ei pysy kasassa.