Petteri Nummelin, 45, pelaa jääkiekkoa Aasian liigan japanilaisessa Nikon joukkueessa. Kulttuurierot ovat olemassa, ensimmäisellä kauppareissulla mies oli ostaa kieltä välipalaksi, eikä kaapista löydy nyt lumenkestäviä kenkiä, kun Nikossa sataa lunta, mutta kiekkoa Nummelin aikoo pelata niin kauan kuin se on hauskaa. Ja vieläkin se vaan on.

Nikon joukkue on pieni, vain muutaman omistajan, kun muut liigan joukkueet (yksi Venäjältä ja kolme Etelä-Koreasta) ovat isojen firmojen omistuksessa. Nummelin kutsuu joukkuetta ”perheseuraksi”, jolla on sarjan parhaimmat fanit.

– Fanit matkustavat meidän mukana. Lähin vieraspeliseura meillä on seitsemän ja puolen tunnin bussimatkan päässä, ja muut lentomatkan, mutta joka vieraspelissä on meidän faneja paikalla. He myös ymmärtävät peliä, eivät huuda vain maaleja ja tappeluita.

Pitkien välimatkojen takia vieraspelejä pelataankin aina kahtena peräkkäisinä iltoina samaa joukkuetta vastaan. Nummelin mietti aluksi, mikä sellainen systeemi on, mutta pitää sitä nyt järkevänä toimena, joka vähentää matkustamista. Edellisen illan pelitapahtumat on kuulemma helppo nollata toiseksi illaksi, jolloin tilanne on aina uusi.

Aasian liigan taso on tasainen, Nikkokin selvisi play offseihin vasta viimeisen kahden runkosarjapelin voiton ansiosta. Joukkue voitti ensimmäisen pleijariparinsa ja on varmistanut sijoituksensa neljän parhaan joukossa. Pelit jatkuvat maaliskuussa olympialaisten jälkeen. Nummelin on saanut paljon peliaikaa, ja kertoo edelleen nauttivansa jääkiekosta suuresti. Nuoressa joukkueessa hän saa toimia usein esikuvana.

– Monesti pelin jälkeen nuoriso istuskelee ja mietiskelee, ja mä sanon heille, että nyt tossuun vipinää. Jos mä tässä iässä jaksan tehdä asioita – kuten rappusia – pelin jälkeen, niin kyllä tekin jaksatte. He eivät aina oikein tiedä, mitä tehdä. Vähän pitää opastaa, ja he ottavatkin vinkit kiinnostuksella vastaan. Monesti täällä katsotaan vaan netistä NHL-pelin huippuhetkiä, mutta olen yrittänyt sanoa, että joo, se on kivaa ja opettavaista, mutta sitä ennen tapahtuu ne kaikki asiat, miksi se huippuhetki tapahtuu.

Nikolla on suomalainen valmentaja Ari-Pekka Siekkinen, joten joukkueen työkieli on englanti, jonka kakkosvalmentaja tulkkaa japaniksi. Pelaajista viisi puhuu englantia. Kun kakkosvalmentaja vetää treenit japaniksi, yrittää joku tulkata Nummelinille. Hän huiskaisee kädellä tulkkaukselle:

– Kai mä nyt jääkiekkoa tajuan, että mitä se tohon taululle piirtää.

Vapaa-ajalla ei olla paljonkaan paikallisten kanssa tekemisissä; heillä on omat perheensä ja tekemisensä. Nummelin asuu toisen suomalaisen kanssa, he katsovat kämpillä leffoja ja suomalaisia ohjelmia. Kaupassa käydään lähes päivittäin, sekin on ohjelmanumero. Nikko on pieni kylä, jonka temppelit houkuttelevat paikalle viikonloppuisin paljon turisteja.

– Niillä on temppelit, meillä on jäähalli ja kuntosali, Nummelin summaa. – Täällä ei jääkiekon lisäksi ole juuri muuta tekemistä.

Ruokakauppaan suomalaiset saivat avukseen joukkueen huoltajan, joka on alunperin Yhdysvalloista, mutta asunut Japanissa kaksikymmentäviisi vuotta. Mistään paketista ei tajunnut mitä se sisältää. Edes maustehyllyä tai suolaa ei löytynyt. Nummelin oli napannut käteensä paketin, jossa näytti olevan kuivalihaa. Hyvä välipala, mies mietti. Huoltaja kysyi haluaako hän varmasti ottaa sen lihapaketin, joka sisältää kieltä. Paketti lensi kaaressa takaisin hyllyyn. Nummelin ei jäänyt edes kysymään minkä eläimen kielestä oli kyse.

BioCaren Endurance proteiinia Nummelin on syönyt pitkälti yli kaksi vuotta, siitä asti, kun sen maahantuonti aloitettiin.

– Joo, olen toiminut tuotteen koekaniinina. Ja ilman sitä olisin lopettanut urani todennäköisesti jo muutama vuosi sitten. Lohiproteiinin hyödyt ovat selvät: jaksan treenata kovemmin, palaudun nopeammin, ja tuntuu etten väsy ollenkaan. Valmentajan kanssa saa aina tapella jääajasta, kun se ei tajua, että kyllä mä jaksan.

Leijonaan luola -ohjelmaan Nummelinia ei ollut vaikea suostutella mukaan.

– Se oli helppo homma. Ei tarvinnut selitellä mitään, kerroin vaan, miten tuote on minulla toiminut. Treenijaksaminen ja palautuminen jäävät lopulta toiseksi sille, miten lohiproteiini on eniten minuun vaikuttanut: olen voinut puolittaa astmalääkitykseni. Mikään muu ei ole elämäntavoissani muuttunut kuin Endurancen syöminen, joten en keksi muuta syytä lääkityksen vähentämiselle. Se on tosi iso juttu.

 

BioCaren uudet lohiproteiinijauheet nyt verkkokaupassa. Tuotteita ostamalla lisäksi mahdollisuus voittaa matka NHL -peliin Rasmus Ristolaisen ja Pekka Rinteen vieraaksi.