Ravintolisien käyttö on kasvanut hurjasti viimeisten vuosien aikana. Aikaisemmin ne liitettiin vain huippu-urheiluun, nykyään myös tavalliset kuntoilijat ovat löytäneet ne. Kuntovalmentaja Kirsi Ahosen mukaan jokaisen kannattaa etsiä ja kokeilla ja sillä tavalla löytää itselle sopivat tuotteet. Jos tuotteet eivät vaikkapa imeydy ja aiheuttavat vatsavaivoja ja suolisto-ongelmia, on ne syytä laittaa vaihtoon. Kaikki eivät sovi kaikille.

– On turha hakata päätä seinään jonkin sopimattoman tuotteen kanssa, koska “muutkin käyttävät tätä”, Kirsi toteaa. – Monet ottavat kaikenlaisia lisäravinteita päällekkäin, vaikka muutama laadukas tuote riittäisi. Eikä mikään korvaa perusterveellistä ruokaa, ravintolisät ovat nimensä mukaisesti lisiä, Kirsi jatkaa.

Lisäravinteitakin on kaikenlaisia, 2,5 desin juomassa saattaa olla sokeria seitsemän sokeripalan verran. Samaan pääsee, kun juo maitokaakaon. Kirsin mukaan olemme niin sokerissa pyöritettyjä, että joidenkin tuotteiden makeus menee aivan överiksi.

Huippu-urheilijoiden ravintotietous on pakko olla korkealla tasolla, ja tavallistenkin ihmisten ymmärrys siitä, mitä suuhunsa laittaa, on kasvussa. Tavallisella kuntoilijalla ei ole huippu-urheilijan tarvetta miettiä joka suupalaansa, mutta ravintolisät välipaloina ja välipaloja korvaavina tuotteina lisäävät terveellisyyttä. Välipalat jäävät helposti tavisten ruokaympyrästä pois, jolloin ne voi korvata ravintolisillä ja saada näin helppoutta kiireiseen elämään.

Ravintolisät auttavat esimerkiksi liikuntasuorituksesta palautumista. Jos tilannetta voi siis parantaa myös kuntoilija, joka liikkuu kaksi tai kolme kertaa viikossa, miksei hän tekisi niin?

– Moni vanhempi kammoksuu ravintolisien antamista lapsilleen liikuntaharrastusten jälkeen, ja iskevät heille mieluummin käteen energiajuoman, joka on täynnä lisäaineita ja ties mitä. Ravintolisien valmistusaineet ja terveellisyys ovat aivan eri planeetalta, Kirsi sanoo. – Itse olen kasvanut kaakao-ranskanleipä-välipaloilla, onneksi nyt tiedetään paremmin millainen on hyvä välipala myös lapsille.