Otsikon kysymys liittyy kalsiumlisiin, joista suurin osa myynnissä olevista tuotteista on valmistettu kalsiumkarbonaatista eli kalkkikivestä. BioCaren kalsiumlisä on valmistettu norjalaisesta merilohesta. Jotenkin kalan syöminen vaan kuulostaa paremmalta kuin kiven, vai mitä mieltä olet?

Normaalin aikuisen kalsiumin tarve on 800 mg vuorokaudessa. Lähes puoli miljoonaa suomalaista sairastaa osteoporoosia ja yhtä moni sen esiastetta, osteopeniaa. Luiden vähittäinen haurastuminen on osa ikääntymistä, mutta osteoporoosi on sairaus. Sen puhkeamiseen vaikuttavat perintötekijät, liikkumattomuus, niukka kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin saanti, monet sairaudet ja lääkkeet sekä tupakointi ja runsas alkoholin käyttö.

Kalsium antaa luustolle ja hampaille lujuuden. Kalsiumia tarvitsevat kuitenkin elimistön kaikki solut, koska se säätelee monia tärkeitä elintoimintoja, esimerkiksi sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa. Kalsiumin runsas saanti lisää luumassaa lapsilla ja kasvuikäisillä. Runsaan kalsiumin saannin on myös todettu hidastavan luun haurastumista naisilla ennen vaihdevuosi-ikää, vaihdevuosien jälkeen ja vanhemmalla iällä.

Suomessa tapahtuu vuosittain noin 30 000–40 000 luunmurtumaa, joissa osasyynä on luuston haurastuminen. Mikäli ravinnosta saadun kalsiumin määrä ei ole riittävä, on tärkeää turvautua kalsiumlisään. Lisäksi iän myötä kalsiumin imeytyminen heikkenee ja yli 70-vuotiaille suositellaankin kalsiumvalmisteiden käyttöä.

Mikäli siis olet tilanteessa, jossa tarvitset kalsiumlisää, valitse lohiversiomme. Tutkimusten mukaan se parantaa enemmän luiden paksuutta ja tiheyttä verrattuna muihin kalsiumvalmisteisiin. Kalsiumlisissä on eroja!

Lähteet: luustoliitto.fi, Itä-Suomen yliopisto, apteekkari.fi