Kuva: Tiina Pirilä

Tepsin puolustaja Niklas Friberg, 22, on pelannut jalkapalloa viisivuotiaasta asti, mutta edelleen häntä lajissa viehättävät sen monimutkaisuus ja älykkyys. Miehen mukaan siinä yhdistyvät voima ja tekninen taito sekä vaativuus, joten vielä vuosienkin jälkeen laji jaksaa kiehtoa.

Friberg pelasi lapsena myös jääkiekkoa, mutta lopulta lajiksi valikoitui jalkapallo, koska siinä hänellä oli tavoitteellinen joukkue, jossa kaikki halusivat kehittyä ja treenata tosissaan ja kovaa – sekä kilpailla. Pelaaminen on muutenkin Fribergille se juttu.

– Suomessa talvi on niin pahuksen pitkä. Tammikuussa sitä alkaa jo laskea kuukausia, että vieläkin on yli kolme kuukautta siihen, että pelit alkavat. Aina sitä haluaisi pelata.

Pelikauden aikana Tepsin joukkueharjoitukset ovat lähinnä palauttavia. Pelejä on niin paljon, että palautuminen on tärkeää. Ne, jotka eivät pelaa, harjoittelevat toki kovemmin. Jos viikon aikana on vain yksi peli viikonloppuna, vedetään alkuviikosta kovemmat treenit, yleensä tiistai on raskain päivä. Yhteisharjoitusten jälkeen kalenteriin on merkattu pelaajille omaa aikaa, jolloin kukin tekee sitä, mitä itse kokee itselleen parhaaksi.

– Minä harjoittelen pääpeliä ja keskityksiä, mitkä kuuluvat pelipaikkaani. Itse olen kokenut, että niitä pitää kehittää. Suosikkipelaajani on Real Madridin ja Espanjan maajoukkueen puolustaja Sergio Ramos, häneltä olen koittanut oppia jotain juttuja, Friberg kertoo.

Henkinen puoli on kaikessa urheilussa kiinnostava elementti. Miten Tepsin puolustaja sen kokee?

– Jalkapallossakin mentaalipuolella on paljon merkitystä. Jos itsellä menee hyvin, se heijastuu tietysti suorituksiin. Kun itseluottamus on hyvä, toimiminen kentällä on aika automaattista. Mutta jos miettii asioita liikaa tai ei ihan tiedä mitä tekee, menee koko homma puristamiseksi.

Myös syöminen on huippu-urheilijalle tärkeää. Fribergin mukaan pitää syödä paljon, ruokailurytmin on oltava säännöllinen, ja pitää syödä oikeita asioita. Pelipäivinä Tepsin mies syö aamupalan sekä lounaan yhden maissa. Sitten alkaakin jo illan ottelun odottelu, eikä ruoka oikein maistu; ennen peliä napataan vain nopea välipala. Myöskään heti pelin jälkeen ei ole nälkä, saattaa mennä puolitoistakin tuntia ennen kuin Friberg syö.

– Aamupalaksi olen jo pitkään tehnyt smoothien, johon tulee luonnonjugurttia, mustikoita, puolikas avokaado, banaani ja kaurahiutaleita. Kovan kulutuksen päivinä syön siinä lisänä muutaman leivän.

Friberg kokkailee kotona jonkun verran, välillä ruokaa laittaa tyttöystävä, ja välillä käydään ulkona syömässä. Kaikki syöminen pyritään hoitamaan mahdollisimman terveellisesti. Mies ei pidä itseään kovin hyvänä kokkina, ruuanlaitto tuntuu olevan vähän välttämätön paha. Bravuurikseen hän mainitsee kuitenkin kanapastan, joka on “yksinkertainen ja helppo valmistaa”. Jos herkututtaa, Friberg ostaa Pätkis-suklaalevyn. Salossa asuvien vanhempien ja isovanhempien luona Friberg vierailee säännöllisesti. Sen lisäksi, että paikka on maalla, ja siellä pääsee rauhoittumaan, on siellä myös äiti ja kaksi isoäitiä, joiden luona on mukava käydä syömässä.

BioCaren lisäravinteita Niklas Friberg on syönyt muutaman vuoden ajan.

– Nykyinen kakkosvalmentajamme Mikko Hyyrynen otti tuotteet puheeksi, otin ne testiin ja tykästyin heti. Olen huomannut, että ne todella auttavat palautumaan nopeammin ja voimaan paremmin. Esimerkiksi reisilihakset eivät tule enää ollenkaan sillä tavalla kipeäksi kuin ennen. Ja kovien pelien jälkeen oloni on paljon freesimpi. Jossain vaiheessa lopetin tuotteiden käytön hetkeksi, ja tauon aikana suoritustasoni notkahti. Silloin aloitin käyttää Endurance proteiinia ja omega kolmosta uudestaan, ja nyt olen käyttänyt niitä puolisentoista vuotta putkeen. Olen ollut todella tyytyväinen tuotteisiin.

Kesän vähäiset vapaa-aikansa Friberg viettää mielellään perheensä lisäksi kavereiden kanssa esimerkiksi Ruisrockissa. Aikaa kuluu myös mökillä Vänössä. Siellä, parin tunnin venematkan päässä, seisoo pieni mökki pienellä saarella kaukana kaikesta. Siellä voi jalkapalloilija rauhoittua ja unohtaa tarvittaessa sen jalkapallonkin.