”Moni vanhus syö liian vähän ja ravinneköyhästi” otsikoi Yle syyskuussa julkaistussa jutussaan. Hyvin yleistä on seniorien liian vähäinen proteiinin saanti. Vain 20 % yli 65-vuotiaista saa sitä ravinnostaan riittävästi. Seniorit myös tarvitsevat proteiinia enemmän kuin nuoret, sillä heidän päivittäinen tarpeensa lähentelee sataa milligrammaa. Siihen pääseminen ei ole helppoa, se vaatii jo ruokavalion miettimistä.

Ravitsemustaso vaikuttaa oleellisesti vanhuksen terveyteen ja toimintakykyyn, sekä kotona pärjäämiseen. Laihtuminen ja vajaaravitsemus ovat huomattavasti yleisempiä ongelmia ikäihmisillä kuin ylipaino. Vanhuksen pieni ylipaino ei ole vaarallista, painoindeksin olisi hyvä olla 24-30. Vanhuusiällä lievästi ylipainoiset ovat keskimäärin terveempiä. Lisäksi muutaman päivän sairastaminen tai leikkauskierre voivat helposti johtaa laihtumiseen. Usealla seniorilla on myös kausia, jolloin ruoka ei maistu. Silloin on hyvä olla vähän reserviä, jos paino alkaa laskea.

Riittävä proteiinin saanti suojaa lihas- ja luukadolta. Lihaksia tarvitaan kaikkeen päivittäiseen toimintaan vuoteesta nousemisesta kauppakassin kantamiseen ja portaiden kiipeämiseen asti. Proteiinin puutteesta johtuva lihaskato vaikuttaa nopeasti vanhuksen kykyyn selvitä omassa kodissaan. Proteiinit vaikuttavat myös ihon kuntoon ja nopeuttavat haavojen paranemista.

Lihaksia vahvistavasta liikunnastakaan ei ole hyötyä, ellei sitä tue oikeanlainen proteiinipitoinen ruokailu. Ikääntyessä proteiineja alkaa mennä hukkaan myös aineenvaihdunnassa.

Jos seniori ei saa ruuasta tarvitsemaansa määrää proteiinia, kannattaa harkita proteiinilisiä. Merilohesta valmistetut proteiinijauheemme mustaherukka-passion ja aprikoosi-sitruunaruoho on helppo sekoittaa vaikka aamupuuron joukkoon tai nauttia mehuna veden kanssa. Jos vanhus kokee jauheen käytön hankalaksi, on sama tuote tarjolla kapseleina, jotka on helppo ottaa nesteen kanssa samalla kuin vanhus ottaa päivän lääkkeensä. Pidäthän huolta oman vanhuksesi riittävästä proteiinin saannista!

Lähteet: hyvaterveys.fi, sydan.fi, kotiliesi.fi, terveydenasialla.com, yle.fi